• no_NO
  • da_DK

Folkspel

Folkspel är föreningslivets eget spelbolag och ägs av 71 riksorganisationer och förbund. Folkspel har en rad produkter, där den största är BingoLotto. BingoLotto är inte bara ett av Sveriges största lotterier i modern tid utan också ett populärt tv-program. Idag har programmet kompletterats med digital lottförsäljning, webbshop och spel på nätet på www.bingolotto.se.

Last ned i pdf

Utmaning: Portalkrasch vid varje kundtillströmning – en mardröm för IT-avdelningen

BingoLotto är ett omåttligt populärt spelprogram som har bidragit till TV-historia, som ett av de mest sedda programmen i Sverige. I takt med tiden har BingoLotto också utvecklats på nätet, med elektroniska spel, köp av produkter och spelinformation. Belastningen på BingoLotto-webben är mycket stor, särskilt under den tid då programmet visas och i synnerhet under storhelger, då det är speciella uppesittarkvällar.

Intresset och tillströmningen av besökare på nätet var givetvis positiv, men för oss på IT-avdelningen var det alltid lite av en mardröm, säger Kristian Berndtsson, IT-ansvarig på Folkspel. Vår webbapplikation och vår webbportal kraschade alltid under storhelgerna på grund av det höga antalet besökare. Det gjorde ju givetvis kunderna arga och vi missade ju mängder av affärsmöjligheter.

Majoriteten av webbesökarna går in på portalen för att titta om de vunnit i någon av dragningarna. Besökarna handlar också digitala lotter till TV-programmet. En spelapplikation hanterar BingoLotto-spelet på portalen. Vid de populära storhelgerna ökar antalet besökare kraftigt, med en topp precis efter att programmet avslutats. En av anledningarna till att webbportalen kraschade var att spelapplikationen inte kunde hantera mängden spelare och anrop. När applikationen inte kunde svara så blockerades all trafik till slut till portalen. Spelapplikationen hade även andra problem, men var svårt att analysera eftersom det var så mycket olika problem.

Ett stort och dyrt problem var också bandbredden till BingoLotto-sajten. Att ha en så hög momentan belastning kräver mycket stor bandbredd, som är dyr och dessutom inte används mer än några få dagar under året.

I takt med att antalet besökare ökade på Folkspels portal så växte också möjligheterna att erbjuda mer tjänster och spel på nätet, en stor affärsmöjlighet för Folkspel. På grund av den trasslande portalen och att portalen inte kunde möta anstormningen av intresserade kunde Folkspel inte heller utnyttja möjligheterna som besökarna gav. Eftersomdet inte gick att kartlägga alla problem med spelapplikationen hindrade det möjligheterna att utveckla och addera nya spel. De allmänna kapacitetsproblemen i portalen gjorde det också svårt för Folkspel att addera fler tjänster och utveckla nya applikationer.

Lösning: Citrix NetScaler ökar prestandan och optimerar användarupplevelsen

Folkspel fick tips av en partner, som IT-avdelningen tagit in för att försöka lösa problemen, att titta på Citrix NetScaler. Citrix gjorde en demonstration av NetScaler, som Folkspel tyckte adresserade behoven perfekt.

Vi förstod ganska omgående att NetScaler skulle kunna hjälpa oss, kanske inte med allt, men en bra bit på vägen, säger Kristian Berndtsson. NetScaler skulle kunna avlasta applikationen, så vi kunde problemlösa den vidare, men den kunde också göra att vi behövde mindre bandbredd och ändå fick en bättre prestanda.

NetScaler kan avlasta applikationsservrarna med upp till 96 % av webbtrafiken vid hög belastning, eftersom den cachar data vid anstormning av trafik. Det gör också att bandbredden utnyttjas bättre och svarstiderna blir kortare.

NetScaler är nästa generations lastdelare och applikationsaccelerator, som genom bland annat caching och HTTP-komprimering kan hantera höga belastningar på främst webbapplikationer. NetScaler kan öka prestandan i applikationer flerfaldigt (i vanliga fall med 3-5 gånger men det finns exempel på hundrafaldiga ökningar), optimera användarupplevelsen samt spara bandbredd och serverkapacitet, vilket bidrar till att de totala kostnaderna sänks. NetScaler erbjuder också lastbalansering och applikationssäkerhet, och fungerar där som PCI-DSS certifierad webbapplikationsbrandvägg.

Resultat: Högvinst för IT-avdelningen

När NetScaler införts på Folkspel var IT-avdelningen spänd på att se resultatet. Och det lät inte vänta på sig. Efter NetScalers införande var det första gången portalen inte kraschat en julhelg. Tillgängligheten på portalen var 100 % och inga driftsstopp. Under den första julhelgen klarade portalen 400 000 unika besökare och totalt 3,4 miljoner sidvisningar. Under den högsta belastningen gjordes 150 000 sidvisningar per timme. 

Under den absoluta högtrafiken tog NetScaler hand om 96 % av alla anslutningar, vilket avlastade webbservrarna. Svarstiderna ökade inte heller utan var konstant cirka 1 sekund.

Första julen med NetScaler var som en dröm, säger Kristian Berndtsson. Portalen och webbsidan var uppe, inga krascher eller driftsstopp. Det var helt otroligt skönt att våra kunder kunde utnyttja vår portal och våra tilläggstjänster som de önskade och för oss på IT-avdelningen att kunna fokusera på att allt flöt på bra och slippa släcka bränder.

Ett ytterligare resultat med NetScaler var att Folkspel utnyttjade 40 procent mindre bandbredd under storhelgerna än tidigare. Det sparar kostnader som istället kan läggas på att utveckla nya tjänster och funktioner för användarna.

Att nu äntligen ha en fungerande portal som fungerar även under extrema belastningar ger oerhörda möjligheter för oss att utveckla portalen med nya tjänster och mer information, säger Kristian Berndtsson.