2021-02-17 - Dag 2

Konfigurering, konfigurering - och en massa strul

Dagen (eller rättare sagt kvällen/natten - jag måste ju jobba också :)) har bestått i konfigurering och en massa problem lösning

Skriva ut

Nu blev det lite spännande, jag behöver skriva ut, min skrivare är ansluten till mitt lokala nätverk här hemma, som jag nu alltså ska skriva ut på från min session i Azure. Nu finns det nog en risk för att måsta logga ut och in.... 
Men först ska vi ansluta skrivaren till min Igel klient.....

Vilket inte blev nån "lek", jag förutsatte att det som vanligt i Citrix bara är att konfigurera skirvaren lokalt, logga in och eftersom jag inte her divrutiner till den så skapas en "Citrix Universal Printer", men icke. Ingen skrivare dyker upp. Felsökning & Googling hjälpte mig inte. Mail till expertisen, det vill säga Fredrik Brattstig @virtualbrat. Fortsättning följer

* Uppdatering 2021-02-19: För att autocreata skrivare på frånLinux och MAC klienter måste man lägga till en HP drivrutin i sin VDA (https://support.citrix.com/article/CTX140208)

Monitor 2

Jag kör ju nu min UD2 som har dubbla Diaply Ports, men det är bara den ena av mina skärmar som har DP. Min andra skärm har bara HDMI, så nu blir det en tur till Kjell & Co och köpa en adapter sladd

Fungerar perfekt med mina 2 skärmar, lite pyssel med upplösning och vilken skärm som var till vänster och vilken var till höger men till slut så, stor nytta av display verktyget som finns i Igel OS11 så man slipper gå in i inställningarna hela tiden

Teams

I Teams blir det dock strul, när jag kör mina kundmöten så ska jag nästan alltid köra en powerpoint och då vill jag ha "presentatörs läge" med Teams sessionen med presentationen och sen presentatörs läget på den andra, så man ex ser vad som kommer på nästa bild. Och när jag startar Teams så kan jag bara dela ut en skärm, skärm 1, den verkar inte fatta att jag har 2 skärmar. Panik! Men - det var bara att konfa om Powerpoint så den visar presentationen på den skärm som Teams hittar, men nog är det en bugg nånstans, den ska naturligtvis hitta båda skärmarna. Fortsätter undersöka och återkommer

I övrigt så funkar Teams väldigt bra, både ljud, bild och kamera, till stor del naturligtvis eftersom Teams optimering är med i Igel OS11. Ska bli spännande att se hur det går när jag byter till nComputing Pi4, Teams optimeringen finns inte till ARM (än)

När det gäller kameran så fungerar den nu perfekt i Teams, men inte i några andra appar, förmodligen för att jag inte slagit på "HDX Multimedia Redirection" än så jag köra native drivers som syns här

Drivers

Reconnect

Dagen slutar med panik, jag kan inte göra reconnect från nån annan maskin till min session, tror först det är ett Igel problem men märker sen att det blir samma så fort jag byter upplösning och antal skärmar, och den fryser min Azure WBD totalt så det är bara omstart som gäller. Efter många timmars googlande och testande (och oändligt anta ombootningar - tur att maskiner startar snabbt i Azure oxh ingen annan körde på min WVD så hittar jag att det fungerar med en H.264 ändring i Citrix policies. Dock en bugg och ett case är öppnat hos Citrix

Sen gonatt för några timmars sömn